top of page

Grunderna i gasdrift CNG och CBG-system

Ett CNG- eller CBG-drivsystem i en förbränningsmotor bygger på att gasen, som består huvudsakligen av metan, lagras under högt tryck i en eller flera gastankar. Dessa tankar, oftast av kompositmaterial eller stål, är dimensionerade för ett arbetstryck på 200 bar. Gasen fylls på via ett externt påfyllningsmunstycke som är kopplat till tanken genom en högtrycksledning och förses med säkerhetsventiler.

 

Från tanken leds gasen genom ett högtrycksrör till en tryckregulator. Regulatorn har som uppgift att sänka trycket från tanknivå ner till ett stabilt arbetsområde för motorn, oftast omkring 8–12 bar. Regulatorn är vattenuppvärmd och kopplad till bilens kylarsystem.

 

Efter tryckreglering leds gasen till motorns insugningssystem, där den injiceras i insugningsröret via gasinsprutare. Insprutningen styrs elektroniskt av en ECU (Electronic Control Unit) som kontinuerligt beräknar rätt mängd bränsle baserat på motorns varvtal, belastning och temperatur. ECU:n synkroniserar gasinsprutningen med tändningen för att optimera förbränningen och uppfylla utsläppskraven.

 

Gas-luft-blandningen sugs in i cylindrarna och antänds med tändstift, på samma sätt som i en bensinmotor. Eftersom metan har ett högt oktantal (över 120 RON) ger det en effektiv och ren förbränning med låga utsläpp av kväveoxider och partiklar. Resultatet är en motor med hög verkningsgrad och betydligt lägre miljöpåverkan jämfört med bensin eller diesel.

 

Systemet är ofta kombinerat med ett bensinsystem, vilket gör att motorn startar på bensin för att snabbt nå optimal temperatur innan den automatiskt växlar över till gasdrift. Denna lösning säkerställer driftsäkerhet även vid kalla förhållanden.

 

Sammanfattningsvis möjliggör CNG/CBG-system ett hållbart och kostnadseffektivt alternativ till fossila drivmedel, med beprövad teknik som ger både lägre utsläpp och god prestanda i vanliga förbränningsmotorer.

A. Gastank(ar) Typ: Vanligtvis Type 1–4, där Type 1 är ståltank och Type 4 är en lätt kompositbehållare med plastliner. Tryck: Upp till 200 bar (normalt arbetstryck). Placering: Under bagageutrymme, lastutrymme eller under golv.

B. Gastankventil. Monterad direkt på tanken. Funktioner: Övertrycksventil (PRD -Pressure Relief Device) Smältsäkring (Släpper ut gas vid eventuell brand) Nödstängningsventil Elektrisk avstängningsventil

C. Påfyllningsanslutning Anslutningspunkt för CNG/CBG-dispenser vid tankstation. Via påfyllningsventil fylls gasen via en högtrycksledning.

D. Gasledning Gasen flödar via en högtrycksledning.

E. Högtryckssensor / Manometer Mäter av trycket som kommer från gastanken.

F. Gasregulator/Tryckregulator. Sänker trycket från 200 bar till 2–3 bar (drifttryck). Regulatorn värms ofta av motorns kylvätska för att värma upp gasen samt förhindra isbildning.

G. Gasfilter. Behöver bytas vid varje serviceintervall.

H. Mapsensor. MAP-sensor (Manifold Absolute Pressure) mäter trycket i insugsröret. Denna information används av gasstyrenhet (ECU) för att bestämma rätt gasmängd och tändningstid för att säkerställa optimal förbränning. MAP - sensorn mäter även temperatur och tryck i systemet.

I. Gasinjektorer. Elektroniskt styrda ventiler (en per cylinder). Injicerar exakt mängd CNG/CBG i insuget eller direkt i cylindern (direktinsprutning). Monteras ofta på en rail i närheten av insuget.

J. Gasstyrenhet. Styrenheten (ECU) beräknar den optimala tidpunkten för bränsleinsprutning, tändning och bränsleblandning för att säkerställa effektiv förbränning och uppfylla utsläppskraven.

Gasbilskiss numrerad.png

Vid olycka måste fordonet inspekteras och godkännas av auktoriserad verkstad innan det åter får sättas i bruk. Meddela alltid räddningstjänst på plats att fordonet är utrustat med ett CNG-system.

Rökning och öppen låga är förbjudet vid tankning, service- och reparationsarbete. Vi en eventuell eldsvåda, lämna omedelbart fordonet och placera dig på säkert avstånd.

Försök inte under några som helst omständigheter demontera eller på egen hand justera systemet eller dess ingående komponenter. Genomförandet av sådana handlingar medför stora risker för personskada. All service och reparation ska av säkerhetsskäl därför endast utföras av en fackutbildad mekaniker – en auktoriserad verkstad rekommenderas. Eller verkstad med utbildad personal inom gasteknik.

Om det luktar gas i eller runt fordonet, byt omedelbart över till bensin och kontrollera fordonet hos närmaste fackutbildade mekaniker.

Om bilen placeras i ett spray-/lackhärdningsbås med en torkningstemperatur högre än 60 °C(140 ºF) får systemets tryck inte överstiga 50 bar (725 psi), kontrollera att CNG-tanken är nästintill tom för detta.

Om du eller din verkstad behöver kopplingsschema, checklista för kontroll av gassystem, reservdelar eller utbildning för gasfordon tveka inte att kontakta oss. 

KonveGas Sweden AB

Copyright 2025

bottom of page